Resim Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Resim Yaparken Kullanılan Araç ve Gereçler

Usta Bir Sanatçı Ekipmanlarını İyi Tanır!

Resim sanatının tarihi mağara duvarlarına çizilmiş figürlere kadar gittiği için resim yapma malzemeleri de tarih boyunca oldukça değişkenlik göstermiştir. Özellikle teknolojinin gelişmesi ve farklı beklentilerin doğması ile resim araç gereçleri çeşitlenmiştir. Ortaya çıkan yeni sanat akımları ve sanatçıların yarattığı yeni teknikler farklı ihtiyaçları beraberinde getirmiş, resim yapmayı kolaylaştıracak araçların bulunmasını sağlamıştır. 

Resim araç gereçleri arasında birbirinden farklı malzemeler yer almaktadır ve her birinin kullanım amacı farklıdır. Usta bir sanatçının kullanacağı malzemeleri iyi tanıması, hayal gücünü kağıda veya tuvale yansıtabilmesi için son derece önemlidir. Ancak resmin farklı türlerinde farklı malzemelerin gerekeceğini de unutmayın. Dolayısıyla başlangıçta aşağıda sayacağımız resim malzemelerinin tümüne sahip olmanız gerekmeyecektir. Gelin şimdi resim yapma malzemeleri nelermiş birlikte bakalım…

En Çok Kullanılan Resim Malzemeleri

Resim yaparken seçtiğimiz tekniğe göre kullanacağımız resim malzemesi de değişecektir. Yine de en çok kullanılan resim malzemelerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Resim kağıdı ve defteri

Resim araç gereçleri denince ilk akla gelen malzemelerden resim kağıdı, klasik kağıtlardan farklı olarak bir yüzü pürüzlü ve farklı renklerde üretilir. 70 x 100, 50 x 70, 25 x 35 cm boyutunda satılan resim kağıtları için uygun ölçülerdir.

  • Kurşun kalem

Kurşun kalem ya da resim kalemi resim yapmak için gerekli olan ilk unsurdur. Çok ince ve çok kalın kalemler elin tutma hakimiyetini güçleştirir. Bu nedenle resim araç ve gereçleri arasında sayılmaya pek uygun değildir. Aynı şekilde kaygan yüzeyli kalemler de resim kalemi olarak pek tercih edilmez. Daha çok yumuşak kalemler resim kalemi olarak kullanılmaya uygundur.

B – 2B – 3B … B harfinin başındaki rakam yükseldikçe kalem yumuşar,

H – 2H – 3H… H harfinin başındaki rakam yükseldikçe kalem sertleşir.

  • Silgi

Tahmin edebileceğiniz üzere silgi, çizim sırasında yaptığınız hataları ve değiştirmek istediğiniz noktaları silmeye yarayan resim araç gereçlerinden biridir. Çalışmanıza zarar vermemesi açısından yumuşak olması ve iz bırakmaması büyük önem taşır.

  • Resim tahtası

Resim tahtası ikincil resim yapma malzemeleri arasında olsa da çalışmalarınızdaki olası hataların önüne geçmek için önemlidir. Resim yaparken kağıdın düzgün durması ve sabit durması gerekir. Ayrıca göze olan uzaklığını da ayarlamayı unutmamalısınız.. Resim tahtası veya diğer ismiyle resim altığı bu nedenle kullanılır. Genellikle kalın ve eğilmeyen mukavvalar, kontrplak, duralit gibi sert ve düz malzemelerden yapılır. 

  • Mürekkepler

Farklı teknikler için farklı mürekkeplerin kullandığını vurgulamak gerekir. Ancak çoğu zaman resim araç gereçleri arasında rastladığımız mürekkep türü dolma kalem ve çini mürekkebidir. Çini mürekkebi, kapatıcı özelliği sayesinde sulandırılmadığı takdirde alttaki çizgileri göstermez ve ayrıca daha dayanıklıdır. Çeşitli renklerde olan çini mürekkeplerinin, çizildikten sonra çabuk kuruyanları iyidir.

  • Airbrush

Resim araç gereçleri arasında özel bir tekniğe isim olmasıyla da bilinen airbrush boya püskürtmek içindir. Kabın içerisine konulan boyayı havalı boru yardımı ile püskürtmenize yarar.

  • Pistole

Vektörel çizim yapmak için kullanılan ölçü işaretsiz cetvele denir. Eğer başlangıç düzeyinde resim araç gereçleri arıyorsanız pistole ihtiyaç duyacağınız ekipmanlar arasında değildir. Ancak işinizde ustalaştıkça yeni resim malzemeleri ile tekniğinizi geliştirmeniz gerekir.

  • Boyama bıçakları (Spatula)

Düzleme işlemi yapılan tahta sapa takılmış düz bir metalden oluşan alet.

  • Boya

Yağlı boya, pastel ve sulu boyalar bir resmin yapılması için gerekli olan en temel gereçlerdir. Her türlü renkte ve kıvamda olur.

  • Cuttlebug

Eğer yapıştırma tekniğiyle resim yapmak istiyorsanız ihtiyacınız olan resim araç gereçleri arasına cuttllebug’ı da eklemeyi düşünmelisiniz. Cuttlebug’ın temel işlevi deri, kağıt ve buna benzer malzemeleri kolayca kesmenizi sağlamasıdır.

  • Gravür Araçları

Kazıma ve oyma için gerekli olan malzemeleri içerir.

  • Kalıplar

Hazır resim çizimleri anlamına gelir. Üzerine boyama yapmak için kullanılır. Eğer çocuklarınızı resim sanatıyla tanıştırmayı düşünüyorsanız sahip olmanız gereken resim araç ve gereçleri arasına eklemelisiniz!

  • Kömür Kalemler

Eğer karakalem çalışmalar yapıyorsanız ihtiyacınız duyacağınız temel resim araç gereçleri arasına kömür kalemleri eklemelisiniz. Kömür kalemler daha çok koyu renk boyamalar için kullanılır.

  • Linol

İçerisinde levha, mürekkep ve kazıma bıçaklarının olduğu sete linol denir. Levha üzerine mürekkep kaplanarak kağıda aktarılır. Kabartma tekniği ile de desen oluşturulur. Baskı tekniklerine yeni başlayanların sıklıkla tercih ettiği resim malzemeleri arasında yer alan linol kolaydır ve fazla teknik bilgi istemez.

  • Mankenler

Resim yaparken olmazsa olmaz gereçlerden biri de insandır. Portre resimlerde kullanılan canlı mankenler ileri düzeyde kabiliyet gerektirir. Ayrıca anatomi çizimlerinde kendinizi geliştirmek istiyorsanız canlı modelden çizim yapmanız büyük önem taşır.

  • Palet

Sıvı boyaları koymaya ve renkleri karıştırarak yeni renkler oluşturmaya yarar.

  • Gode

Çukurları olan ve daha çok sulu boya, guaj, ekolin gibi sıvı malzemeler için kullanılan bir çeşit boya paletidir.

  • Craft Punches

Şekil oluşturmaya yarayan delgeçlere denir. Daha çok çocuk gruplarının eğitiminde kullanılır.

  • Slikon Tabancaları

Daha çok el sanatlarında kullanılsa da yapıştırma tekniği kullanacağınız çalışmalar yapmayı planlıyorsanız resim araç gereçleri listenize eklemeniz gerekebilir.

  • Şövale

Tahta ya da metalden yapılan ve çizilen resmin sayfasının oturtulduğu araçtır.

  • Varak

Altın ve gümüş görünümlü metal resim tabakalarına denir. Çok kalın değildir.

  • Tuval

Üzerine resim yapılan boş bez parçalarıdır. Genellikle yağlı boya tekniğinde kullanılır.

  • Cetveller

Simetrik çizimler yapmak için kullanılan ve uzunluğu değişen metal ya da plastik araçlar. Eğer teknik resim alanında ustalaşmak ya da çalışmalarınızda geometrik formlardan bolca yararlanmak istiyorsanız cetvel başta olmak üzere gönye, pergel vb. resim araç ve gereçleri ilk ihtiyaçlarınız arasındadır.

  • Gönye

Dik üçgen şeklinde ve genellikle teknik çizimlerde kullanılan bir malzemelerden bir diğeridir.

  • İletki

Döner bir tam veya yarım çember. Yuvarlak desenleri çizerken kullanılır.

  • Pergel

İki koldan meydana gelir ve çember çizme ile küçük mesafeleri ölçmeye yarar.

  • Vernik

Genellikle tahta eşyaların üzerine sürülür. Resimde ise tuvalleri korumak amaçlı ve bozulmayı önleyici olarak kullanılır. Boyalar ile de karıştırılır. Eğer yağlı boya, sulu boya ve benzeri sıvı boyalarla çalışıyorsanız vernik resim araç gereçleri ve başta boyalarınızı korumak için büyük önem taşır.

Atölye Çalışmalarıyla Kendinizi Geliştirin!

Resim araç gereçleri ihtiyaçlara göre farklılaşıyor. Boyama tekniklerinin değişmesi ile tahmin edemeyeceğiniz malzemeler resim malzemesi olarak karşımıza çıkabiliyor. Yukarıda saydıklarımız yalnızca en çok kullanılan malzemelerden bazıları…

Eğer resim araç gereçleri kullanımında ustalaşmak, malzemelerinizi ve özelliklerini daha yakından tanıyarak tekniğinizi geliştirmek istiyorsanız bolca pratik yapmalısınız. Resim Akademi’de atölye çalışmaları ve uygulamalı derslerle tekniğinizi geliştirmenize ve deneyim kazanmanıza büyük önem veriyor, teorik bilgiyle pratiği bir araya getirerek kazanımlarınızı pekiştiriyoruz.

[widget-136]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 18 77