- Konu Başlıkları
- Resim Yeteneğinizi Geliştirmenin Yolları Nelerdir?
- Resim Sanatında Profesyonelleşmenizi Sağlayacak Çizim Yöntemleri
- Resim Kâğıdınızı Dikkatli Seçin!
- Resim Sanatında Yalnızca Fırça mı Önemli?
- Işık ve Geliş Açısı Resmin En Önemli Unsuru!
- Çalışma Ortamınızı ve Malzemelerinizi Önceden Hazırlayın! – Etkili Çizim Yöntemleri
Resim Yeteneğinizi Geliştirmenin Yolları Nelerdir?
Profesyonel olarak resim yapanlar ya da yıllardır resim sanatı ile uğraşanlar resim çizmenin püf noktalarını bilirler. Ancak resim kağıtlarını yeni yeni karalamaya başlayanlar bu ipuçlarından haberdar olmayabilirler. Resim yapmanın püf noktalarından ilki, malzeme seçimidir. Elbette kağıt ve kalem çok önemlidir. Ancak ışığın hatta çalışma ortamının bile resmin güzelliğini etkilediğini bilmek gerekir.
Resim yapmak ne kadar yeteneğe bağlı olsa da kullanılan araç ve gereçlerin kalitesi de önemli bir ayrıntıdır. Evet, her durumda resim yapmak çok zevklidir ancak resim yapmanın püfn noktalarını öğrendiğinizde göreceksiniz ki resim sanatı, sizin için çok daha keyifli olacak...
Resim Sanatında Profesyonelleşmenizi Sağlayacak Çizim Yöntemleri
Genellikle birkaç ay önceki çizimleri ve boyamaları, bugün incelediğimizde çok amatörce bulur ve eksiklikler fark ederiz. Aslında bunun nedeni resim yapmanın püf noktalarını bilmemek ve yeni yaklaşımlar denememektir. Doğru bir şekilde çizilmiş ve renklendirilmiş bir resme sahip olmak, sizin sanatçı yönünüzü çok daha iyi besleyecek ve yeni ilhamlar verecektir. Şimdi dilerseniz resim yeteneğinizi geliştirmenin yollarına ve resim yapmanın püf noktalarına değinelim.
Resim Kâğıdınızı Dikkatli Seçin!
Resim yapmanın püf noktalarından ilki, kağıt seçimidir. Bu noktada ilk kez resim yapacak olanların amatör kağıtlarla işe başlamasını önerebiliriz. Ancak şunu unutmamak gerekiyor ki amatör kâğıtlara yapılan çizimler istenilen sonucu vermez ve deforme olur. Bu yüzden resim çizmenin püf noktaları olarak amatör kağıtlar daha çok eskiz için tercih edilmelidir. Küçük bir ayrıntı olarak da amatör kağıtların gramajları düşük olduğu için daha ucuz olduğunu söyleyebiliriz.
Grenli ve grensiz olarak ayrılan kağıtlar kullanım alanlarına göre değerlendirilebilir. Grenli kâğıtlarda yüzey dokusunda çalışmak çok daha zordur. Karakalem çalışmaları için grensiz yüksek gramajlı türler tercih edilmelidir. 160 gram ağırlığındaki kâğıtlar idealdir. Bunun dışında ise;
- Kurşun kalemle çizim yapacak olanlar beyaz resim kağıdını,
- Mürekkeple çizim yapacak olanlar aydınger kağıdını,
- Ön çalışma yapacak olanlar eskiz kağıdını,
- Resimlerini çoğaltmak isteyenler ise ozalit kağıtları kullanmalıdır.
Resim Sanatında Yalnızca Fırça mı Önemli?
İşte, resim yapmanın püf noktalarından bir diğerine geldik; kalem seçimi... Genel olarak amatör sanatçıların çoğu, yalnızca fırça seçiminin önemli olduğunu düşünür. Aslında kalem de en az fırça kadar önemlidir. Resim kalemleri sertliklerine ve uygulama alanlarına göre ayrıldığı için kalemler hakkında yeterli bilgi sahibi olmanız önemlidir. Bu noktada resim çizmenin püf noktalarını bilip seçimlerinizi bu doğrultuda yapmanız gerekir:
- H kodu olan kalemler serttir, grafiklerde ve mimari çizimlerde tercih edilmelidir.
- 2H ve 3H gibi kodların büyümesi sertliklerin arttığı anlamına gelmektedir.
- B kodlu kalemler yumuşaktır ve genelde taslak oluştururken kullanılmalıdır.
- Kalemin yumuşaması çabuk kırılmasına neden olmaktadır.
- Koyu gölgeler için 4B resim kalemi tercih edilmelidir.
- Çizgi çizerken kalem, cetvel kenarına dik veya arkaya doğru çok az eğimli tutulmalıdır.
- Yatay çizgilerin çizilmesi sırasında kalem 60 derecelik açıyla tutulmalıdır.
- Yumuşak kalemleri araştırma resimlerinin çizilmesinde, pürüzsüz ve parlak yüzlü kâğıt kullanımında, artistik resimlerde ve gölgelendirmelerde kullanmak gerekmektedir.
- Resimlerin istenilen düzgünlükte çizilebilmesi için kurşun kalemin ahşap kısmı yaklaşık 30-35 mm, grafit kısmı ise 7-9 mm arasında olmalıdır.
- Takma uçlu kalemlerle de çizim yapılabilmektedir.
Işık ve Geliş Açısı Resmin En Önemli Unsuru!
Resim yeteneğinizi geliştirmenin yollarını arıyorsanız ilk olarak çalışma alanınızı en iyi düzeye getirmek için çabalamanız gerekir. Çalışma ortamı doğru şekilde aydınlatılmazsa resim yaparken beklediğiniz sonuçları alamazsınız. Bu yüzden aşağıda sizler için sıralayacağımız resim yapmanın püf noktalarını dikkatle okumanızı öneriyoruz.
- Karakalem resim çizmek için çalışma ortamı mümkün olduğu kadar aydınlık olmalıdır. Işık kaynağı tepeden dik bir açıyla gelmelidir. Işık ne çok fazla ne de az olmalıdır.
- Işık değerlerinin düşük olması, açık değerler kullandığında yanlış tonlamalar yapılmasına neden olmaktadır. Işık değeri çok fazla olduğunda bu defa da resim üzerinde gereksiz parlamalar belirmektedir.
- Işık değerini ortamın ve mekanın büyüklüğüne göre ayarlamanız çok daha doğrudur. Masaüstü aydınlatmalar tüm çizimler için uygundur.
- Gölgelendirmeler için yatay platformlar kullanılabilmektedir.
- Modelden çalışanlar ışığı gölgelerin kaybolmayacağı şekilde ayarlamalıdır.
- Modelden çalışanlar az ışık kullanırlarsa resmin karanlık olmasına neden olurlar.
Çalışma Ortamınızı ve Malzemelerinizi Önceden Hazırlayın! – Etkili Çizim Yöntemleri
Resim çalışmalarında en uygun ortam 45 derece açıya sahip olan platformlardır. Platformlar doğru ayarlandığında perspektif hataları da önlenmiş olur. Böylece çevrenize daha iyi odaklanır, hayal gücünüzdekileri profesyonel bir şekilde kağıdınıza yansıtırsınız.
Resim yapmanın püf noktalarına dikkat ederseniz başarılı çalışmalara imza atarsınız. Ancak resimde profesyonelleşmek ve daha iyi resimlere sahip olmak için başlangıç aşamasında mutlaka bir profesyonelden destek alınması gerekir. Bu noktada eğer isterseniz Resim Akademi’nin birbirinden deneyimli sanatçılarından çizim yöntemleri üzerine eğitim alabilirsiniz.
[widget-136]