Resim Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Resim Teknikleri Nelerdir? Resim Sanatını Daha Yakından Tanıyın!

Resim Sanatında Kullanılan Önemli Teknikleri Biliyor musunuz?

Resim yaparken uyulan kurallar ve kullanılan teknikler vardır. Resim sanatında kullanılan önemli teknikler, eserin çeşidini ve anlatılma biçimini etkilemektedir. Belli bir hikâyeye sahip olan resimler boyalar, fırçalar ve seçilen renklerle birlikte farklı isimler de almaktadır. Kullanılan malzemelere göre isim alan resim teknikleri, ressamların tablolarının en belirgin özelliklerini oluşturmaktadır.

Eğer resim yapmaya yeni başladıysanız ilk olarak en çok kullanılan resim tekniklerini öğrenmenizi tavsiye ederiz. Böylece zihninizde tasarladıklarınızı mükemmel sanat eserlerine dönüştürebilmek için en doğru yolu çok daha kolay bir şekilde keşfedebilirsiniz. İşte, en sık kullanılan resim teknikleri…

Resim Çizme Tekniklerinden Hangisi Hayal Gücünüzü Daha İyi Yansıtıyor?

Fresk tekniği, tempera tekniği, guaj tekniği ve pastel tekniği… Muhtemelen bu resim tekniklerine bir yerlerden aşinasınızdır. Aslında her bir resim tekniği, farklı yöntemlerin bir versiyonu gibidir. Yani resim sanatında kullanılan önemli tekniklerde birbirinden esinlenme durumu vardır. Şimdi dilerseniz resim çizme tekniklerini ayrıntılı bir biçimde ele alıp resim sanatını daha yakından tanıyalım.

Sulu Boya Tekniği

Genellikle kağıt, kumaş, fildişi ve parşömen üzerine yapılır. Renklerin karıştırılması ile değişik tonlar elde edilir. Bu resim tekniğinde; sivri uçlu ve yumuşak fırçalar kullanılır. Düzeltme yapılamaması sebebiyle çok dikkatli olunması gerekir. Sulu boya resim tekniğinin en büyük özelliklerinden birisi, şeffaf olmasıdır; bu yüzden konu çizilirken çok hafif çizgilerle çizilir veya sert kalemler kullanılır.

Yağlı Boya Tekniği

1500’lerden sonra Avrupa’da en çok kullanılan resim tekniği olarak karşımıza çıkan yağlı boya; kağıt, keten bez, tahta ve karton üzerine sert kıl fırçaları ile sürülür. Tüplerde yer alan boyalar koyu haldedir ve kalın tabakalar halinde sürülür. Boyalar, keten ve gelincik yağı ile karıştırılır. Resimler bittikten sonra verniklenir. Fazla emici olmayan tabakalar üzerine yapılan resimler kurumaya bırakılır. Resim çizme teknikleri içinde en sık tercih edilen yöntemlerden biridir.

Fresk Tekniği

Fresk tekniği, İtalyanca “fresco” (taze) kelimesinden gelmedir. Biliyorsunuz fresk, geniş duvar resimlerine verilen isimdir. Freskin en gelişmiş devri, Rönesans ve Barok‘tur. Bu resim tekniği, İtalya’da XVIII. yüzyıl sonunda Bizans formüllerine göre kullanılmaya başlanmıştır. Islak, taze bir kireç tabakası üstüne yapılmaktadır. En sık kullanılan resim çizme tekniklerinden biri olan freskler, çok fazla detaya girilmeden yapılan ve uzaktan bakış açıları hesaplanarak dikkatlice oluşturulan eserlerdir. Fresk çalışması çabuk olmalıdır. Bu yüzden çalışmalar, detaylara girişilmeden sade konturlu renklerle yapılmaktadır.

Tempera Tekniği

16. yüzyıla kadar en çok kullanılan resim tekniklerinden biri olan tempera, yağlı boyanın gelişmesine kadar önemini korumuştur. Bu resim tekniğinde, hızlıca kuruyan renklerle yapılan resimlerin üzerine vernik sürülerek parlaması sağlanmaktadır. Bal, yumurta sarısı ve incir sütü, boyaları birbirine bağlayan maddelerdir. Renkler verniklenince çok daha parlak olmaktadır.

Guaj Tekniği

Guaj resim tekniği, saydam olmayan sulu boyalar ve zamkın karıştırılması ile uygulanan yöntemdir. Ortaçağ’dan itibaren minyatürlerde kullanılmıştır. Guaj boya ile yapılan resimlerde konu önceden kurşun kalemi ile resim kağıdına çizilmektedir. Palete sıkılan ve karıştırılan renklerde iki veya üç renkten fazla karışım yapılmamalıdır. Küçük bir dipnot olarak da bu resim tekniğinde hatalı boyanan kısmı kurumadan düzeltme şansının bulunduğunu söyleyebiliriz.

Pastel Tekniği

Resim teknikleri içinde herkesin aşina olduğu yöntemlerden biri olan pastel tekniği, sert kalemle çalışan Hans Holbein ile birlikte XVI. yüzyılda başlamıştır. Pastel, bu resim tekniğine has kalemleri kullanılarak kâğıda ya da özel bir bez üzerine yapılır. Boyanın yumuşak olması nedeniyle istenildiği gibi birbirine karıştırılabilir ve yayılabilir. Rokoko Devri Fransız sanatında sık görülür. Pastel çok hafiftir ve en zarif resim çizme tekniklerinden biri olarak bilinir.

Siyah – Beyaz Resim

Siyah çini mürekkebi ya da siyah guaj boya ile uygulanan resim tekniği siyah lekelerin beyaz kağıt üzerine dengeli şekilde dağıtılmasına dayanır. Mürekkep sulandırılmadan çalışılır ve kağıt ıslatılmaz. Açık yerlerde doğrudan kağıdın beyazlığından yararlanılır. Koyu yerler mürekkeple boyanırken gri yerlerde de çizgi kullanılır. Kolay ve uygulanması zevkli resim tekniklerinden biridir.

Lavi Resim

Resim sanatında kullanılan önemli tekniklerden biri olan lavi, çini mürekkebinin sulandırılmasıyla yapılan bir çalışmadır. Bu resim tekniğinde, tek renk sulu boya da kullanılabilir. Konu kağıda hafifçe çizilir ya da çizilmeden de çalışılabilir. İlk olarak kağıt hafifçe nemlendirilir; ardından ise kağıttaki fazla su, süngerle alınır. Açık ve geniş alanlar daha önce boyanmalıdır. Kağıt kuruduğu zaman sünger ya da pamukla tekrar nemlendirilebilir.

Mum Boya Kazıma Tekniği

En sık kullanılan resim çizme tekniklerinden biri olan mum boyama kazımada, çizgi ve doku ile çalışılır. Kâğıt boyandıktan sonra yüzeyin tamamı siyah boya ile kaplanır. Makas, çivi, iğne gibi ince uçlu bir aracın yardımıyla siyah yüzeyi çizerek, yer yer tarayıp kazıyarak alttaki dokunun ortaya çıkması sağlanır.

Sanatınıza En Uygun Resim Tekniğini Belirleyin!

Elbette resim tekniklerinden hangisinin tercih edileceği, tamamen sanatçıların kişisel deneyimlerine ve zevklerine kalmış bir durum. Sanatçılar, zihinlerindeki fikirleri açığa çıkarırken ve dikkat çekmek istedikleri durumlarda farklı resim teknikleri kullanabilir. 

Resim teknikleri üzerine bilgi verdiğimiz bu yazımızın sizler için de bilgilendirici olduğunu düşünüyoruz. Eğer siz de resim sanatına ilgi duyuyorsanız ya da resim sanatında kullanılan önemli teknikleri keşfedip çalışmalarınızı çok daha profesyonel bir şekilde yürütmek istiyorsanız Resim Akademi’nin hem renkli hem de keyifli kurslarına katılabilirsiniz. 

[widget-136]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 18 77