Resim Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü Nedir?

Yetenek Sınavları İçin Nasıl Hazırlanmak Gerekir?

Son yıllarda ülkemizde gelişen sanat eserlerini korunması ve restore edilmesine dair bilincin en önemli işaretlerinden biri Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu bölümü kabul edilebilir. Restorasyon ve Konservasyon bölümü olarak da isimlendirilen bölümün ilk açılma tarihi 2010 yılıdır ve aktif olarak eğitim vermeye 2012-13 eğitim-öğretim yılında başlamıştır.

Temel olarak sanat eserlerinin konservasyonu ve restorasyonuna dair teorik ve uygulamalı dersleri barındıran Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu bölümü; ülkemizdeki değerlerin doğru şekilde gelecek nesillere taşınması adına gerekli teknik bilgileri öğrencilerine aktarmayı hedefler. Gelin Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu bölümü nedir, kaç yıllıktır ve en önemlisi kazanmak için nasıl hazırlanmak gerekir sorularının yanıtına birlikte bakalım.

Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıl?

Üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi kapsamında yer alan Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu bölümleri 4 yıllık bir eğitim süresine sahiptir. 4 yıl boyunca Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu bölümü öğrencileri temelden ileri düzeye kadar konservasyon teknikleri, görsel okur yazarlık, sanat tarihi gibi alanlarda gibi eğitim görür.

Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü Dersleri Nelerdir?

4 yıllık Restorasyon ve Konservasyon bölümü müfredatında yer alan dersleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Malzeme Bilgisi,

  • Restorasyona Giriş,

  • Konservasyona Giriş,

  • Teknik Resim,

  • Kimya,

  • Matematik,

  • Bezeme Teknikleri,

  • Mesleki Hukuk,

  • Mimarlık Tarihi,

  • Sanat Tarihi,

  • Anadolu İkonografisi.

Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu bölümü öğrencileri 4 yıl, 8 dönemlik eğitim hayatları boyunca bu ve buna benzer derslerden sorumludur. Yukarıda saydığımız derslerin bir kısmı dönem ve yıllara göre farklı seviyelere sahiptir. Tüm bu dersleri başarıyla bitiren ve buna ek olarak bitirme projesini de tamamlayan öğrenciler Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü Lisans Diploması alarak mesleğe ilk adımını atar.

Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü Nasıl Kazanılır?

Restorasyon ve Konservasyon bölümü yetenek sınavları ile öğrenci alımı yapan bölümlerden biridir. Ancak adayların yine de ilk olarak ÖSYM’nin düzenlediği TYT sınavına girmesi gerekir. TYT sınavında baraj puanını geçen adaylar Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu bölümü yetenek sınavları için hak kazanır.

Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü Olan Üniversiteler Hangileri?

Henüz yeni bir bölüm olan Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu bölümü ülkemizde henüz yalnızca iki üniversitede vardır. İşte Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu bölümü olan üniversiteler:

  • Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

  • İstanbul Üniversitesi

Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü İş İmkanları

Ülkemizin sanatsal ve kültürel değerlerini korumak için açılan Restorasyon ve Konservasyon bölümü iş imkanları açısından henüz geniş seçeneklere sahip olmasa da öğrencilerine sanatla iç içe bir kariyer sunmaktadır. Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu bölümü iş imkanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Müze ve tarihi eserlerin restorasyonu için restoratör olarak çalışabilirsiniz.

  • Aynı şekilde Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu bölümü mezunu olarak özel firmalar ve kamu kuruluşlarında restoratörlük yapabilirsiniz.

  • Sanat danışmanı olabilirsiniz.

  • Güzel Sanatlar Fakültesinde akademisyen olarak kariyerinize devam edebilirsiniz.

  • Özel eğitim kurumlarında Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu başta olmak üzere görsel ve plastik sanatlar üzerine eğitimler verebilir, eğitmen olabilirsiniz.

Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü Yetenek Sınavları İçin Nasıl Hazırlanmalıyım?

Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu bölümü yetenek sınavları genellikle öğrencilerin ahşap, seramik veya cam gibi nesnelerle oluşturabileceği geometrik formları ölçmeye çalışır. Ancak sınava gireceğiniz üniversiteye göre imgesel figür çizimlerine de aşina olmanız gerekir.

Çünkü hem Mimar Sinan hem de İstanbul Üniversitesi Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu bölümü yetenek sınavları için iki aşamalı bir sistem kullanmaktadır. Buna göre tüm Güzel Sanatlar Fakültesi bölümlerine başvuran öğrenciler birinci aşama sınavına girer. Bu sınavda Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu bölümü yetenek sınavı soruları değil, genel çizim, hayal gücü ve görsel okur yazarlığınız ölçülür. Ancak ikinci aşamada Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu bölümü yetenek sınavı sorularıyla karşılaşabilirsiniz, bunun için de ilk sınavı geçmeniz gerekir.

Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu bölümü yetenek sınavı için hazırlanırken bol bol natürmort çizimler yapmanız, cam ve seramik gibi malzemelerle üç boyutlu görselleştirme becerilerinizi geliştirmeniz önemlidir.

Hem Yetenek Sınavları Hem De Kariyeriniz İçin Hazırlanmaya Ne Dersiniz?

Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu bölümü yetenek sınavı sonucunda başarılı olmak için güvenilir ve deneyimli eğitmenlerden destek alarak başarı şansınızı yükseltebilir, hayallerinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

Resim Akademi’de sizleri yalnızca yetenek sınavları için hazırlamıyor, usta sanatçılar ve deneyimli akademisyenlerle tanışmanızı sağlayarak mesleğiniz hakkında bilgi edinmenizi sağlıyor, sanat dolu bir atmosferde tekniğinizi geliştirirken tutkunuzu da korumayı hedefliyor, geleceği sanatsever ve özgür düşünceli bireylere emanet ettiğimizden emin oluyoruz!

[widget-171]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 18 77