- Konu Başlıkları
- Yetenek Sınavlarına Hazırlananlar İçin İpuçları
- Seramik ve Cam Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıl?
- Seramik ve Cam Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Seramik ve Cam Bölümü Nasıl Kazanılır?
- Seramik ve Cam Bölümü Olan Üniversiteler
- Seramik ve Cam Bölümü İş İmkanları
- Seramik ve Cam Bölümü Yetenek Sınavları İçin Nasıl Hazırlanmalıyım?
- Kesin Başarı İçin Alanında Uzman Eğitmenlere Güvenin!
Yetenek Sınavlarına Hazırlananlar İçin İpuçları
Seramik ve cam tasarım gibi süsleme sanatları tarihin ilk dönemlerinden bu yana yerini koruyan meslekler arasındadır. Nitekim günümüzde de seramik ve cam bölümü bu tarihi mesleği sürdürecek yeni insanlar yetiştirmekte, seramik ve cam sanatının yok olmasının önüne geçmektedir.
Elbette seramik ve cam bölümü nedir sorusunu böyle kısa bir yanıtla geçiştirmek mümkün değildir. Yüksek ısıda pişirilmiş toprak anlamına gelen seramik ve cam sanatı, milattan önce 6000’li yıllara kadar uzandığı için pek çok teknik ve üslubun ortaya çıktığını unutmamak gerekir. Ayrıca günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte seramik ve cam işleme yöntemleri de değişmiştir. Dolayısıyla seramik ve cam bölümü öğrencilerini antik dönemlere kıyasla çok daha kapsamlı bir öğrenim ve meslek beklemektedir. Gelin, seramik ve cam bölümü yetenek sınavları, seramik ve cam bölümü olan üniversiteler, seramik ve cam bölümü iş imkanları gibi diğer detaylara birlikte bakalım...
Seramik ve Cam Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıl?
Güzel Sanatlar Fakültesi kapsamında olan seramik ve cam bölümü 2 yıllık bir eğitim süresine sahiptir. Ön lisans eğitimi verilen bölümün ismi bazı üniversitelerde seramik ve cam bölümü iken bazı üniversitelerde ise seramik, seramik ve çinicilik, seramik tasarımı, cam ve çinicilik gibi farklı isimler alabilmektedir.
Seramik ve Cam Bölümü Dersleri Nelerdir?
2 yıllık ön lisans seramik ve cam bölümü dersleri arasında yer alan başlıkları şu şekilde sıralayabiliriz:
-
Dekor Teknikleri,
-
Alçı Modelleme ve Şekillendirme,
-
Seramik Analiz Yöntemleri,
-
Tasarım ve Uygulama,
-
Kalıp Uygulama,
-
Seramik Sırları ve Hesaplama,
-
Yüzey Tasarımı,
-
Çamur Tornasında Şekillendirme
Elbette her üniversitenin seramik ve cam bölümü için ufak farklılıklarla bir müfredat belirlediğini unutmamak gerekir. Seramik ve cam bölümü öğrencileri 2 yıl, 4 dönemlik eğitimleri boyunca bu tür derslerden sorumludur. Bu dersleri başarıyla tamamlayarak bölümden mezun olan öğrenciler Seramik ve Cam Bölümü Ön lisans Diploması almaya hak kazanır.
Seramik ve Cam Bölümü Nasıl Kazanılır?
Seramik ve cam bölümü okumanız için ilk önce tıpkı diğer üniversite sınavlarına giren öğrenciler gibi TYT sınavına girmeli ve baraj puanını geçmelisiniz. Her üniversite seramik ve cam bölümü için kendi baraj puanını belirleyebilir. Ama bu baraj puanı ÖSYM’nin belirlediği puanın altında olamaz.
Buna ek olarak seramik ve cam bölümü yetenek sınavları ile kazanılan bölümler arasındadır. Dolayısıyla TYT sınavında baraj puanını geçmeniz bölümü kazandığınız anlamına gelmez, yalnızca seramik ve cam bölümü yetenek sınavı için hak kazandığınızı gösterir. Seramik ve cam bölümü yetenek sınavı sonucunda başarılı olduğunuzda ise bölüme kaydınızı yaptırabilirsiniz.
Seramik ve Cam Bölümü Olan Üniversiteler
Seramik ve cam bölümü yetenek sınavları için hazırlanıyor ve hangi üniversitelerde seramik ve cam bölümü olduğunu merak ediyorsanız sizler için seramik ve cam bölümü olan üniversiteleri listeledik. Ülkemizdeki birçok devlet üniversitesinde seramik ve cam bölümü bulunuyor. İşte seramik ve cam bölümü olan üniversiteler:
-
İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa,
-
Ege Üniversitesi (İzmir),
-
Kocaeli Üniversitesi,
-
Bitlis Eren Üniversitesi,
-
Bursa Uludağ Üniversitesi,
-
Iğdır Üniversitesi,
-
Malatya Turgut Özal Üniversitesi,
-
Trakya Üniversitesi (Edirne),
-
Uşak Üniversitesi.
Seramik ve Cam Bölümü İş İmkanları
Antik bir sanatı koruyan ve sürdüren seramik ve cam bölümü iş imkanları açısından mezunlarına her şeyden önce meslek erbabı olmayı vadeder. İşte seramik ve cam bölümü iş imkanları:
-
Seramik ve cam bölümü okuyarak seramik ve cam endüstrisinde çalışabilir, el ve torna ürünleri kalıp döküm yapabilirsiniz.
-
Güzel Sanatlar Fakültesinde akademisyen veya öğretici olabilirsiniz.
-
Sanat atölyelerinde seramik ve cam sanatçısı ve duvar uygulamaları gibi alanlarda sanat danışmanı, uygulamacı ve öğretici olarak çalışabilirsiniz.
-
Seramik ve cam bölümü mezunu olarak eğitim sertifikası aldığınız takdirde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaöğretim kurumlarında eğitimci olabilirsiniz.
-
Özel eğitim kurumlarında seramik ve cam ve cam tasarım gibi bölümlerde ders verebilirsiniz.
Seramik ve Cam Bölümü Yetenek Sınavları İçin Nasıl Hazırlanmalıyım?
Seramik ve cam bölümü yetenek sınavları için hazırlanıyor, ancak nereden başlayacağınızdan emin olamıyorsanız doğru adrestesiniz! Seramik ve cam bölümü yetenek sınavları genellikle öğrencilerin cam, seramik, ahşap gibi objelerle oluşturabileceği geometrik formları ölçmeye çalışır. Ancak sınava gireceğiniz üniversiteye göre imgesel figür çizimlerine aşina olmanız da gerekebilir.
Çünkü birçok Güzel Sanatlar Fakültesi seramik ve cam bölümü yetenek sınavları için iki aşamalı bir sistem kullanmaktadır. Buna göre tüm Güzel Sanatlar Fakültesi bölümlerine başvuran öğrenciler birinci aşama sınavına girer. Bu sınavda seramik ve cam bölümü yetenek sınavı soruları değil, genel çizim, hayal gücü ve görsel okur yazarlığınız ölçülür. Ancak ikinci aşamada seramik ve cam bölümü yetenek sınavı sorularıyla karşılaşabilirsiniz, bunun için de ilk sınavı geçmeniz gerekir.
Seramik ve cam bölümü yetenek sınavı için hazırlanırken bol bol natürmort çizimler yapmanız, cam ve seramik ve cam gibi malzemelerle üç boyutlu görselleştirme becerilerinizi geliştirmeniz önemlidir.
Kesin Başarı İçin Alanında Uzman Eğitmenlere Güvenin!
Seramik ve cam sanatında ustalaşmak istiyor, seramik ve cam bölümü okuyarak bir meslek erbabı haline gelmeyi planlıyorsanız öncelikle yetenek sınavlarını geçmelisiniz. Seramik ve cam bölümü yetenek sınavı sonucunda başarılı olmak için güvenilir ve deneyimli eğitmenlerden destek alarak başarı şansınızı yükseltebilir, hayallerinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.
Resim Akademi’de seramik ve cam tasarım kursu, konservatuvara hazırlık eğitimi, diğer teknik eğitimlerimiz ve atölyelerimizde sanatınızın inceliklerini uygulamalı eğitimlerle öğrenin, seramik ve cam bölümü yetenek sınavları ve sonrasına kendinizden emin bir şekilde hazırlanın!
[widget-174]