- Konu Başlıkları
- Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Yetenek Sınavları İçin İpuçları
- Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıl?
- Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Dersleri Neler?
- Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Nasıl Kazanılır?
- Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Olan Üniversiteler
- Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü İş İmkanları
- Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Yetenek Sınavları İçin Nasıl Hazırlanmalıyım?
- Kesin Başarı İçin Alanında Uzman Eğitmenlere Güvenin!
Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Yetenek Sınavları İçin İpuçları
El sanatları, insanlık tarihinin başlangıcından bu yana varlığını koruyan alanlardan biridir. Elbette günümüzün gelişen teknolojisi ve otomasyon sistemleri el sanatlarının hayatımızda kapladığı yeri giderek azaltmıştır. Ancak yine de Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü ve bu alanda çalışmalarını sürdüren sanatçılarla Anadolu’nun kültürel dokusunu oluşturan sanatların varlığı korunmakta, mesleğin ustalarını yetiştirmeye devam etmektedir.
Geleneksel Türk El Sanatları bölümü temel olarak Türk kültüründeki estetik motifler, yazılar, süslemecilik, dokuma türleri ve diğer çok sayıda sanatı devam ettirebilecek usta sanatçılar ve zanaatkarlar yetiştirmeyi amaçlar. Geleneksel Türk El Sanatları bölümü kapsamında sayabileceğimiz sanatlar ise seramik, ebru, süslemecilik, halıcılık, oya ve hat gibi sanat türleridir.
Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıl?
Üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültelerinde yer alan Geleneksel Türk El Sanatları bölümü 2 yıllık önlisans eğitimidir. Uygulama ağırlıklı bir müfredata sahip olan Geleneksel Türk El Sanatları bölümü derslerinde öğrencilere Türk sanat tarihi, temel tasarım, ebru, hat, seramik ve buna benzer konularda eğitim verilir.
Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Dersleri Neler?
2 yıllık önlisans Geleneksel Türk El Sanatları bölümü müfredatında yer alan dersler şu şekildedir:
-
Temel ve İleri Tasarım,
-
Geleneksel Türk Desenleri,
-
Sanat Tarihi,
-
Seramik,
-
Ebru,
-
Hat,
-
Minyatür,
-
Yüzey Boyama,
-
Dekoratif Süs Eşya Yapımı,
-
Güzel Sanatlar ve Estetik.
Geleneksel Türk El Sanatları bölümü öğrencileri eğitim hayatları boyunca yukarıda saydığımız derslerden sorumludur. Elbette üniversiteler kendi müfredatlarını kendileri düzenleyerek bu dersleri farklı isimler altında verebilir. Ayrıca yukarıda saydığımız derslerin bir kısmı dönem ve yıllara göre farklı seviyelere sahiptir. Tüm bu dersleri başarıyla tamamlayan öğrenciler Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Önlisans Diploması almaya hak kazanır.
Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Nasıl Kazanılır?
Geleneksel Türk El Sanatları bölümü okumanız için ilk önce tıpkı diğer üniversite sınavlarına giren öğrenciler gibi TYT sınavına girmeli ve baraj puanını geçmelisiniz. Her üniversite Geleneksel Türk El Sanatları bölümü için kendi baraj puanını belirleyebilir. Ama bu baraj puanı YÖK’ün belirlediği puanın altında olamaz.
Ancak işin burada bitmediğini hemen söyleyelim. Geleneksel Türk El Sanatları bölümü yetenek sınavları ile kazanılan bölümler arasındadır. TYT sınavında baraj puanını geçmeniz bölümü kazandığınız anlamına gelmez, yalnızca Geleneksel Türk El Sanatları bölümü yetenek sınavı için hak kazandığınızı gösterir. Geleneksel Türk El Sanatları bölümü yetenek sınavı sonucunda başarılı olduğunuzda ise bölüme kaydınızı yaptırabilirsiniz.
Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Olan Üniversiteler
Geleneksel Türk El Sanatları bölümü yetenek sınavları için hazırlanıyor ve hangi üniversitelerde bu bölümün olduğunu merak ediyorsanız sizler için Geleneksel Türk El Sanatları bölümü bulunan üniversiteleri listeledik. Ülkemizdeki birçok devlet üniversitesinde Geleneksel Türk El Sanatları bölümü bulunuyor. İşte Geleneksel Türk El Sanatları bölümü bulunan üniversiteler:
-
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (İstanbul)
-
Marmara Üniversitesi (İstanbul)
-
Sakarya Üniversitesi (Sakarya)
-
Dokuz Eylül Üniversitesi (İzmir)
-
Akdeniz Üniversitesi (Antalya)
-
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (Bolu)
-
Kocatepe Üniversitesi (Afyon)
-
Mustafa Kemal Üniversitesi (Hatay)
-
Atatürk Üniversitesi (Erzurum)
-
Cumhuriyet Üniversitesi (Sivas)
-
Erciyes Üniversitesi (Kayseri)
-
İnönü Üniversitesi (Malatya)
-
Selçuk Üniversitesi (Konya)
-
Süleyman Demirel Üniversitesi (Isparta)
Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü İş İmkanları
Yazımızın başında da söylediğimiz gibi Geleneksel Türk El Sanatları bölümü Anadolu kültürünün dokusunu oluşturan geleneksel sanat ve zanaatlerin korunmasını amaçlar ve bu meslekleri sürdürebilecek öğrenciler yetiştirir. Bu açıdan farklı pek çok iş imkanı barındırdığını söylemek mümkündür. İşte Geleneksel Türk El Sanatları bölümü iş imkanları:
-
Geleneksel Türk El Sanatları bölümü mezunları; halıcılık, dokumacılık, oya ve nakış, nalbantlık, minyatür, ahşap oymacılığı, çini ve cam işlemeciliği, seramik, ebru, hat gibi meslekleri icra edebilir.
-
Serbest sanatçı olarak çalışabilir.
-
Özel firmalarda veya kamu kuruluşlarında sanat danışmanlığı yapabilir.
-
Özel eğitim kurumlarında eğitmen olabilir.
-
Geleneksel Türk El Sanatları bölümü mezunu olarak kariyerine üniversite ve meslek yüksek okullarında öğretici olarak devam edebilir.
Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Yetenek Sınavları İçin Nasıl Hazırlanmalıyım?
Geleneksel Türk El Sanatları bölümü yetenek sınavları için öğrencilerden genellikle natürmort çizimler istenir. Elbette Geleneksel Türk El Sanatları bölümü yetenek sınavı merkezi bir sisteme bağlı değildir, dolayısıyla her üniversite kendi sınav sorularını kendisi belirler. Ancak yine de çoğu üniversitenin benzer kriterlerle hareket ettiğini söylemek mümkündür.
Geleneksel Türk El Sanatları bölümü yetenek sınavı için hazırlanırken natürmort çizimler ve figür çizimleri konusuna odaklanmanız sınavda başarılı olmanıza yardımcı olabilir. Sınav sırasında akademisyenler imgesel çizimler talep edebileceği gibi modelden çizim yapmanızı da isteyebilir. Bu nedenle hem hayal gücünüzü hem de çizim tekniğinizi geliştirmeye odaklanmanız önemlidir.
Kesin Başarı İçin Alanında Uzman Eğitmenlere Güvenin!
Geleneksel Türk El Sanatları alanında ustalaşmak istiyor, Geleneksel Türk El Sanatları bölümü okuyarak bir meslek erbabı haline gelmeyi planlıyorsanız öncelikle yetenek sınavlarını geçmelisiniz. Geleneksel Türk El Sanatları bölümü yetenek sınavı sonucunda başarılı olmak için güvenilir ve deneyimli eğitmenlerden destek alarak başarı şansınızı yükseltebilir, hayallerinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.
Resim Akademi’de Geleneksel Türk El Sanatları, konservatuvara hazırlık, diğer teknik eğitimlerimiz ve atölyelerimizde sanatınızın inceliklerini uygulamalı eğitimlerle öğrenin, Geleneksel Türk El Sanatları bölümü yetenek sınavları ve sonrasına kendinizden emin bir şekilde hazırlanın!
[widget-171]