Resim Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

En Çok Tercih Edilen Resim Türleri Hangileridir?

Konularına Göre Resim Türleri – Resim Sanatını Ne Kadar İyi Tanıyorsunuz?

Resim türleri konusuna ve malzemesine göre ikiye ayrılmaktadır. Eğitimler önce karakalemle başlar ancak zaman içerisinde renklendirmeler devreye girer ve boya çeşitleri anlatılır. Siz bu süreç içerisinde kendinize en yakın olan türü seçebilirsiniz.

Peki resim türleri ve özellikleri nelerdir? Aslında bu noktada karşınıza birbirinden farklı alternatifler çıkacaktır. Dolayısıyla hepsini incelemeli, hangisinin daha güzel olduğuna karar vermeli ve kendinizi nasıl en iyi şekilde ifade edeceğinizi yanıtlamalısınız. Bu sorular sizi en doğru seçeneğe doğru yaklaştıracak ve kendi stilinizi yaratmanıza yardımcı olacaktır.

Konusuna Göre Resim Türleri Nelerdir?

Resim çeşitlerinden hangisini kullanacağınızı belirlemek için ilk olarak neyi, nasıl anlatmak istediğinizi düşünmeniz gerekir. Korkulardan mı bahsetmek istiyorsunuz yoksa umutlardan ve hayallerden mi? Ya da gerçeği mi yansıtmak istiyorsunuz yoksa bilinçaltını mı? Dilerseniz tüm resim çizim türlerini detaylı bir şekilde ele alalım.

  • Natürmort (cansız doğa resimleri)
  • Peyzaj(manzara)
  • Portre (bireylerin dış görünüşü işleyen)
  • Enteriyör (bina içi resim)
  • Soyut resim (gerçeküstü betimlemeler) ve
  • Figür, konularına göre resim türleridir.

Kullanılan malzemeye göre resim türleri ise;

  •   Sulu boya
  •  Yağlı boya
  •  Guaj
  •  Pastel
  • Fresko (renkli duvar resimleri)
  • Tempera (yumurta, bal kullanılan resimler) ve
  •  Natürmorttur.

Natürmort

Cansız doğa resimleri anlamına gelen natürmort, en çok tercih edilen resim türlerden biridir. Dalından koparılmış meyvelerden tabaklara, çiçeklerden objelere kadar her şey, natürmort resimlerin konusudur. Kompozisyon, renk ve leke gibi konular da resim çeşitlerinden natürmort için oldukça önemlidir. Natürmort çalışmalarında modeli hazırlamak, resim yapmak kadar önemlidir. Peki, model hazırlarken nelere dikkat etmek gerekir?

  • Resim çeşitlerinden natürmortta; modeli göz seviyesine göre hazırlamalıyız.
  • Modele uzaklığımız 3 – 4 metre arasında olmalı ve fon yapılmalıdır.
  • Modelde sıcak renkler çoksa fon için kumaşın rengi soğuk renklerden seçilmelidir.
  • Modelde yuvarlak biçimler varsa fonda dik çizgiler olmalı, modelde hareketli çizgiler çoksa fon sade olmalıdır.
  • Natürmortta ışık tek bir yerden gelmelidir. Çünkü her yönden alınan ışık, modelin biçim ve renk değerlerini iyi göstermez.
  • Model olarak seçilen eşyalar değişik şekillerde olmalıdır.

Peyzaj

Konusuna göre resim türlerinden bir diğeri de peyzajdır. Mimarların ve dekoratörlerin yaptığı plan çalışmaları bu alanda önemlidir. Yakın ve arka olmak üzere en az 2 planda, anlatılmak istenen konu işlenmektedir. Ön planda olanlar daha büyük ve net iken geri planda kalanlar daha açıktır. Peyzajın bir diğer özelliği ise gökyüzünün oldukça önem arz etmesidir. Natürmortta olduğu gibi peyzajda da modeldeki bazı kısımları bilinçli olarak değiştirmek, sadeleştirmek veya abartmak gerekebilir. Çizgi ve renk perspektifi çok önemlidir. Derinlik, perspektif sayesinde verilir. En çok yapılan resim türlerinden biri olan peyzajda arka plana doğru renkler soluklaşmaktadır.

Portre

Belli bir kişinin yüz ve başının konu alındığı resimlerdir. Omuzlara hatta istenirse bele kadar resmedilebilir. Burada esas olan kişinin yüzündeki ifadesinin doğru aktarılabilmesidir. Karakterinin canlandırılması, gölge oyunlarının yapılması ve yüzünün anatomik yapısının incelenmesi ele alınan başlıca konular arasındadır. Modelin yüz yapısını incelemek ve resme yerleştirirken kaş, göz, burun yapısına dikkat etmek gerekmektedir.

Portre resimlerinde küçük bir fırça vuruşu, birkaç çizgi veya leke, ifadeyi olduğu gibi değiştirebilir. En iyi portreler, başı biraz sağa veya sola döndürerek elde edilir. Ayrıca portre çizimi yapılırken modelin hareket etmemesi gerekir. İdeal poz, ışığın yandan gelmesi ve modelin karşıya doğru bakması ile elde edilir.

Enteriyör

Resim sanatının türlerinden biri olan enteriyör, bina içini konu alırken en önemli özelliği perspektifin doğru şekilde yapılmasıdır. Aksi durumda şekiller bozulacaktır. Ancak böyle bir durumla karşılaştığınızda resmi yapan kişinin perspektifi bilmediğini düşünmemeli, aksine özellikle yaptığını düşünmelisiniz.

Soyut Resim

En sık yapılan resim türlerinden biri olan soyut resimler, kişinin iç dünyasında yaşananların çizgi, renk ve leke gibi unsurlarla anlatılması anlamına gelmektedir. Tüm bu unsurlar tuvalde göze hoş gelecek şekilde yerleştirilir. Şekiller herhangi bir nesneyi canlandırmasa da izleyen kişilerde değişik etkiler bırakır. Bu sebeple soyut resimler, resim çeşitleri içinde çok önemlidir.

Figür Resim

Figür resimler, insan ve hayvanları konu alan resim çeşitleridir. Bu resim türünde bütün vücut gösterilmektedir. Hareket etmeyen modeller kullanılarak yapılır. Hareketli modellerin çizimi güç olduğu için bu şekilde çalışılmalıdır. Bir kompozisyonda, konuya anlam verebilecek figürlere birinci planda, yardımcı figürlere de ikinci planda yer verilmelidir. Dik ve yatay çizgiler kullanılarak bolca alıştırma yapmak gerekmektedir.

Portre resminde olduğu gibi figür resminde de belli oran ve ölçüler vardır. Erkekte omuz baş genişliğinin iki buçuk katı, kadında ise 2 katıdır. Kolların yana açılmış hali insan boyu kadardır. Omuzdan dirseğe, dirsekten bileğe uzaklıklar eşittir.

Fırça Darbeleriniz Çok Daha Anlamlı Olsun! – Resim Çizme Türleri

Resim türleri yıllardır resim sanatında kullanılan uygulamalara, bakış açılarına ve anlayışlara göre şekillenmiştir. Evrensel nitelikte olduğu için her toplumda sanatçılar tarafından kullanılmış ve resim tekniğinin temellerini oluşturmuştur. Yukarıda sizler için konularına göre resim türlerini detaylandırdık, bir sonraki yazımızda da kullanılan malzemelere göre sulu boya ve yağlı boya gibi resim çeşitlerine değineceğiz.

Şunu unutmayın, bir sanatçı olarak sizin elinizdeki en güçlü koz, fırçanız. Ve fırça darbeniz, hayal ettiğiniz şaheserleri yaratabilmeniz için en etkili silahınız. Bu yüzden ister amatör olun isterseniz de yıllarını resim sanatına harcamış bir profesyonel olun, daima sanatınızı daha yakından tanımak için çalışın…

[widget-136]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 18 77